Kan het kwaad als je je vingers laat knakken?

Kun je er bijvoorbeeld artrose van krijgen?

Inmiddels is er al veel onderzoek naar gedaan en het blijkt, volgens de meeste medische wetenschappers, niet schadelijk. Veelvuldig of hard knakken van de vingers wordt echter afgeraden. Andere gewrichten laten knakken, zoals schouders en heupen kunnen wel schadelijk zijn.

Knakkende vingers zijn vooral irritant voor je omgeving.

Het knakkende geluid

Het knakkende geluid ontstaat niet vanuit je botten, zoals vaak gedacht wordt. Wat gebeurt er dan wel?

In je gewrichten zit vocht dat er voor zorgt dat je je gewrichten soepel kunt bewegen. Wanneer je hard aan je vinger trekt ontstaat er een onderdruk in het vocht waardoor er een beetje verdampt. Daardoor wordt de druk weer normaal en dat zorgt voor de “knak”.

Kraken

Soms kunnen gewrichten ook kraken in plaats van knakken en kan verschillende oorzaken hebben. Artrose kan een oorzaak zijn doordat het kraakbeen van het bot is gewijzigd. Maar ook een gezond gewricht kan kraken.

Laat het door uw manueel therapeut controleren.

knakkende vingers

Meer over knakkende vingers:

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.