Artrose
Bij het ouder worden krijgen veel mensen ermee te maken: Artrose. Dit wordt ook wel eens aangeduidt met ‘slijtage’ en dit kunnen wij behandelen!
Wat is Artrose?
Bij artrose gaat het om vermindering van het kraakbeen in het desbetreffende gewricht. Artrose is iets anders dan Artritis, bij artritis is namelijk het kraakbeen ontstoken, dit is bij artrose niet het geval. Kraakbeen ligt tussen gewrichten op het bot waar beweging plaats moet vinden en fungeert gedeeltelijk als een opvangende structuur. Ook wordt er hier gewrichtssmeer (synoviaal vocht) aangemaakt waardoor het gewricht soepel blijft bewegen. Naarmate we ouder worden neemt kraakbeen van nature af. Aanmaak van kraakbeen duurt erg lang en werkt te langzaam om de afname tegen te gaan. Dit is dan ook de reden dat met de vordering van de leeftijd, artrose steeds vaker voorkomt. Het is dus een natuurlijk fenomeen, echter zijn er factoren die kunnen zorgen dat je in een gewricht een verhoogde kans hebt op artrose. Vaak is dit afhankelijk van welk gewricht het is.
Factoren die meespelen in het krijgen van artrose:
- Zwaar lichamelijk werk
- Overgewicht,
- Trauma/ eerdere blessures
- Te veel of te zwaar sporten
- Erfelijke aanleg
Klachten die je kunt krijgen door artrose zijn:
- Stijfheid
- Verminderde mobiliteit van de aangedane gewrichten
- Pijn
Per gewricht kan dit verschillen. Zo kan het zijn dat je anders gaat lopen als je last hebt van knie- of heupartrose. Met artrose in de handen zul je eerder last hebben bij handwerken.
Wat doen wij bij de conservatieve behandeling bij Artrose
- Mobiliteitsbehoud
- Oefeningen ter versterking van de musculatuur
- Advies
- Plannen van een goede dagindeling
- Pijnvermindering
Preventief: Artrose voorkomen
Door actief te blijven kun je de kans op artrose verminderen. Door te blijven sporten, met een goede opbouw waarbij niet overbelast wordt, zorg je ervoor dat de gewrichten goed worden ondersteund door spieren. Voorkomen van overgewicht kan het eerder optreden van artrose in de heup, knie en enkel tegengaan.
Pijn bij artrose, hoe komt dat?
Uit onderzoek blijkt dat de mate van artrose en de pijn die gevoeld wordt geen duidelijk verband hebben. Het is mogelijk dat je veel artrose hebt in een gewricht en weinig pijn. Maar het tegenovergestelde kan ook: weinig schade en toch veel pijn. Hoe dit komt wordt nog vollop onderzocht.
Artrose en de zorgverzekering.
Bij heup en knieartrose heb je recht op 12 behandelingen vanuit de basisvergoeding. Hiervoor is een verwijzing naar de fysiotherapeut van een specialist of de huisarts voor nodig.